Ponuka Profil Vyhľadať

Nový spôsob prípravy vianočnej klasiky: pečenej morky s mlinci, nekvasenej chlebovej placky namočenej v horúcej vode, podávanej s maslom alebo výpekom z mäsa. V tomto recepte mlinci slúži ako podklad pre výnimočne chutnú rolku z morčacích pŕs ochutenú ovocím a hríbmi. Príprava známeho chorvátskeho mlinci je jednoduchá: vypracuje sa tenké cesto bez kvasníc, ktoré sa pečie, rozláme na menšie kusy a nakoniec sa preleje masťou z pečeného mäsa.

Suroviny

1 morčacie prsia (800 g)
čierne korenie
2 balíčky mlinci (každý 250 g)
50-100 g masla
100 g sušených sliviek vykôstkovaných
2 jablká
300 g hrozna
200 g malých šampiňónov
50 ml oleja
250 g pancetty
1 polievková lyžica Podravky ochucovadla

Použili sme

Podravka ochucovadlo

Podravka ochucovadlo

Príprava Na prípravu tohto receptu potrebujete iba predstavivosť!

Stredne zložité 4 osoby60 min

  • 1 Morčacie prsia pomocou ostrého noža rozrežeme na jeden veľký filet. Zakryjeme potravinárskou fóliou a opatrne naklepeme tĺčikom na mäso. Fólia nám slúži na udržanie celistvosti morčacieho filetu, ktorý by sa inak mohol pri naklepaní pretrhnúť.
  • 2 Morčací filet rovnomerne posypeme jednou lyžicou Podravky. Na ochutený filet poukladáme vopred pripravené mlinci. Mlinci sa najskôr upečú ako chlebová placka, potom ich nalámané ponoríme do vriacej vody. Po zmäknutí mlinci scedíme a poukladáme na filet. Polejeme maslom a do stredu navrch poukladáme slivky a nakrájané jablká. Morčací filet zrolujeme a premiestnime do liatinového hrnca. Na roládu poukladáme dlhé tenké plátky pancetty. Cibuľku nakrájame na štvrtiny a spolu s mesiačikmi jablka, hroznom a šampiňónmi ju naukladáme po bokoch rolády. Pokvapkáme olivovým olejom a približne 40 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C (plynový stupeň 6).
  • 3 Zvyšné mlinci do zmäknutia krátko povaríme, pokvapkáme výpekom z mäsa a premiešame.
  • 4 Morčaciu roládu po dopečení necháme krátko odležať a následne nakrájame na kolieska. Pred podávaním pokvapkáme výpekom a servírujeme na podklade z mlinci, pečeného ovocia a šampiňónov.

Tip

Pokiaľ toto jedlo pripravujete mimo sezónu čerstvého hrozna, môžete ho nahradiť 100 gramami sušených hrozienok alebo fíg.

Malé tajomstvá

Táto morčacia roláda je moderná verzia klasického vianočného jedla – pečenej morky s mlinci. Morčacie prsia sú chudšie, a preto sa zvyknú pri pečení vysušiť, čomu predídete, keď mlinci v roláde poriadne pokvapkáte maslom, čím prsiam dodáte šťavu.

Zdieľať s priateľmi